Vzdolž nasipov je ljudi strah, da bo nasip popustil

V Gornji Radgoni je poplavljeno sejmišče, gasilcem s pomočjo postavljenega montažnega zaščitnega zidu zaenkrat še uspeva imeti nadzor nad tokom reke Mure, ki pa v tem trenutku še vedno narašča. Danes je ob 12. uri je bil v Gornji Radgoni zabeležen največji pretok vode 1460 m3/s.

Poplavljeno sejmišče (foto: pgd gornja radgona)

V Radencih so s pomočjo potapljačev izklopili čistilno napravo, ki je bila v celoti pod vodo. Sicer je do nekaterih domačij dostop možen le s čolnom.

Na Petanjcih so z jutranjo intervencijo utrdili nasip reke Mure z protipoplavnimi vrečami, a prebivalce preveva strah, da bo nasip popustil. Na hidrološkem merilnem mestu Mura v Petanjcih je prišlo do izpada podatkov, saj je po besedah domačinov merilno postajo zalila voda.

V Občini Beltinci je situacija še pod nadzorom, saj se je reka Mura razlila znotraj poplavnega območja. V Dokležovju je ponoči prišlo do vdora vode preko jaškov v bližini nasipa, a so gasilci vdor vode uspešno zajezili. Na območje občine vzdolž reke Mure pa iz ure v uro narašča nivo podtalnice, tako da prebivalci v nižjih legah že drugi dan vodo prečrpavajo iz kletnih prostorov. V Dokležovju so prečrpavanje s pomočjo kmetijske mehanizacije danes okrepili z dodatnimi gasilskimi črpalkami.

Danes dopoldan sta bregove prestopila tudi potoka Dobel in Črnec, zato so na kritičnih lokacijah gasilci in prostovoljci stanovanjske in druge objekte zaščitili s protipoplavnimi vrečami. Trenutno utrjujejo nasip na Melincih v smeri Gornje Bistrice.

Območje ob potoku Dobel v Beltincih (foto: fb)

V Dolnji Bistrici so uspeli sanirati nasip, ki je na razdalji 20m popustil včeraj zvečer. V veliko pomoč pri postavljanju betonskih blokov sta bila slovenski vojaški helikopter in helikopter s sosednje hrvaške.

V Dolnji Bistrici sedaj prepuščajo tok vode in ga preusmerjajo na polja in gozdne površine, da bi čim manj ogrožala naseljena območja. Na območju občine Črenšovci so gasilci s pomočjo peščenih vreč nekoliko zvišali in utrdili nasip.

Na območju občine Lendava je danes dopoldan župan Janez Magyar odredil pripravljenost na evakuacijo krajanov vasi Kot, prebivalci zaselka Mirišče in vasi Hotiza pa zaenkrat ostajajo v evakuaciji.

Napeto je tudi v občini Ljutomer, kjer je županja Olga Karba prebivalce pozvala k previdnosti in pripravljenosti na evakuacijo. V naseljih Spodnje in Zgornje Krapje, Mota in Pristava je do nekaterih domačij možno dostopiti le še s čolnom, saj je popustil jez na koncu naselja Mota.

V občini Razkrižje je župan Stanko Ivanušič pred dobro uro občane zaprosil za pripravljenost, ker grozi nevarnost iz strani Mote, ker je vodostaj Mure neobvladljiv. Voda se pretaka po poljih na območju KO Mota in se pretaka proti Pristavi v občini Ljutomer in posledično proti nižinskemu delu Veščice in Razkrižja. Na tem območju pa že preglavice dela povratna voda reke Ščavnice ter naraščanje reke Mure, ki ima gorvodno velik vpliv tudi na stanje Ščavnice.

Del vasi Razkrižje je že pod vodo (foto: fb)

M.Z.