Za tri otroke od 1.7. naprej kar 30.590,00 EUR nepovratnega kredita!

Foto:Pixabay

Madžarska vlada misli resno. S 1.7.2019 naprej bo za vse poročene pare, ki bodo izpolnili pogoj imeti tri otroke, država namenila 30.590 EUR nepovratnega kredita. Gre za izpolnitev napovedi madžarskega premierja Viktorja Orbana v sklopu ukrepa “Zaščita družin in povečanje natalitete na Madžarskem”

Ukrep zaščite družine in povečanje natalitete na Madžarskem se uresničuje

Spomnimo, da je madžarski premier Orban o ukrepih za zaščito družin aktivno spregovoril v mesecu februarju. Takrat je tudi jasno povedal, da želi, da na Madžarskem zagotovijo čim boljše pogoje za delo in bivanje za Madžare. Eden izmed ukrepov, ki ga je napovedal so tudi nepovratne spodbude v obliki nepovratnega kredita, pogoj pa je, da mlad par izpolni zahtevo po 3. otrocih. Kot so zapisali na euronews.com. mora mlad par biti poročen, ženska mora biti stara med 18 in 40 let, eden izmed partnerjev pa je moral na Madžarskem plačati socialne prispevke vsaj 180 dni (vsaj enemu pa mora biti to prvi zakon). Pogoj rojstva vsaj treh otrok zakoncema se mora izpolniti v roku petih let. Sicer pa so tudi “sankcije” v primeru “nerojstva” treh otrok zelo življenjske (plačevanje kredita z obrestmi se zamrzne za tri leta po rojstvu prvega otroka, vplačan denar se vrne; po rojstvu drugega otroka se zamrzne vplačevanje za naslednja tri leta; po rojstvu tretjega otroka se ves vplačan denar vrne, vse obveznosti se odpišejo), saj lahko par tudi dokaže (zdravniško potrdilo), da si je prizadeval za rojstva otrok a jih ne more spočeti.

Sicer pa je Orbanova vlada v sklopu akcijskega načrta pripravila še drugih šest ukrepov, kot recimo ugodna stanovanjska posojila, ki jih bodo lahko dobile družine z najmanj dvema otrokoma (prej tremi otroki), ženske, ki so vzgojile štiri otroke ali več, bodo do konca življenja oproščene dohodnine, subvencije za nakup avtomobila za velike družine ipd.

Spomnimo, da je podobne ukrepe v svojem volilnem programu s precej podobnimi ukrepi (zaustavitev izseljevanja mladih, trg delovne sile…) načrtovala tudi stranka SDS v svojem volilnem programu. Da so ukrepi “pravi” pove podatek, da je samo od 1. julija do 15. julija za posojilo na Madžarskem zaprosilo 2.400 družin. 

Uredništvo