Danes gre zares
Pred nami so lokalne volitve, na katerih bomo izbirali nova vodstva v 212 slovenskih  občinah. Volitve bodo 20. novembra, danes pa začenjajo teči roki za izvedbo volilih opravil.

Kandidate in liste kandidatov za občinski svet določijo politične stranke v skladu s svojimi pravili na tajnem glasovanju, nestrankarski kandidati in kandidatne liste pa morajo za nastop na volitvah zbrati zadostno število podpisov volivk in volivcev.

Kandidat za župana mora zbrati podpise najmanj dveh odstotkov volivcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, vendar ne manj kot 15 in ne več kot 2500.

Kandidat za člana občinskega sveta oziroma lista kandidatov mora zbrati število podpisov najmanj odstotka volivcev v volilni enoti na dan razpisa volitev, vendar ne manj kot 30 in ne več kot 1000.

Z 20. oktobrom se tako začenja enomesečna predvolilna kampanja, ki se mora končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja, torej v petek, 18. novembra, ob polnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Volitve za župane, člane občinskih svetov, člane svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti bodo v nedeljo, 20. novembra. V tistih občinah, kjer noben županski kandidat ne bo dobil večine glasov, bodo volivci glasovali še enkrat 4. decembra 2022.

M.Z.