Zakaj za skladiščenje lesenih elementov in sten mega murskosoboškega projekta Expano še vedno odteka denar v podjetje Frbejzar d.o.o.?

Vir: www.mgrt.si

Če se peljemo mimo murskosoboške kamenšnice lahko ugotovimo, da so “četvorčki” mega murskosoboškega projekta EXPANO (Vrata v Pomurje) že pod streho. Kot vemo, gre za enaga največjih investicijskih projektov murskosoboškega župana Jevška, katera vrednost je iz 2.3 MIO EUR že narasla na 4.7 MIO EUR, projekt pa se spreminja iz dneva v dan, tako, da bo končna investicijska vrednost zagotovo še večja. Objekti so pod streho že kar nekaj časa, kljub temu pa se mestna oblast še ni odločila, da bi lesene dele (kolikor jih bo še sploh funkcionalnih za montažo) prepeljali na območje delovišča in znižali že povzročene stroške.

Do danes iz občinskega proračuna MOMS (Mestna občina Murska Sobota) samo za skladiščenje lesenih elementov in ostalih delov že kar 52.103 EUR iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pa kar 134.659 MIO EUR!

Spomnimo, da je objekt EXPO (danes z novim imenom EXPANO) iz Milana v Mursko Soboto priromal že v marcu 2016, župan Jevšek pa je že v začetku leta 2016 seznanjal javnost, da je že vse dogovorjeno z gospodarskim  ministrstvom. Kmalu, ko so znake korupcije (objekt oddan po prijateljskih vezah) in oddajo mimo javnega razpisa naznanili nekateri župani (zanj so se takrat zanimali še v občinah Ajdovščina, Kočevje, Ptuj in Zagorje ob Savi), so se na ministrstvu le odločili, da bodo “formalno” oddajo objekta “speljali”, kot to veleva zakon o javnem naročanju. Da je razstavljen EXPO skladiščen v Murski Soboti že v mesecu marcu 2016 (v objektu v lasti podjetja Ferbejzar d.o.o. v obrtni coni Murska Sobota), razkrivajo podatki aplikacije Erar. Ministrstvo za gospodarstvo je namreč za skladiščenje lesenih komponent in ostalih delov že začelo plačevati stroške skladiščenja, le te pa tako kot MOMS, plačuje še danes.

Zakaj za odsluženi material, ki ga bo uporabno le nekaj (če sploh), še vedno drago plačevanje najemnine za skladiščenje?

Zakaj iz MOMS in MGRT še vedno najemnina v povprečni vrednosti 3.992,00 EUR/mesec (skupno 7.984 EUR) in zakaj stroka ni nemudoma ugotovila, kateri material je še sploh uporabljiv, katerega pa bi bilo pametno razgraditi (oz. lesene neuporabljive dele oddati, prodati ali brezplačno z razpisom razdeliti med socialno ogrožene)? Dejstvo je, da bi na ta način za skladiščenje še uporabljivega materiala tako MOMS, kot MGRT znižala strošek najemnine, toda, se bo vprašal še kdo, zakaj temu ni tako?

Tako MOMS, kot tudi MGRT, bi zaradi višine stroškov najemnine (ki je bila znana vsaj kot ocenjena), morala “speljati” javno naročilo za iskanje najugodnejšega ponudnika za skladiščenje objekta EXPO. 

Zakon o javnem naročanju (ZJN-3); 21. člen; mejne vrednosti za uporabo zakona

Da bi tako MGRT, kot tudi MOMS morala sprožiti postopek javnega naročanja, jima nalaga zakon o javnem naročanju ZJN-3. Ker vrednost najema presega 20.000 EUR (brez DDV na splošnem področju) oz. 50.000 EUR (brez DDV na infrastrukturnem področju), kar sta zaradi sofinanciranja (MGRT+MOMS) prav gotovo vedela.

Spomnimo še, da projekt EXPANO neposredno v proračun ne prinaša denarja (kakšen EURO le preko turistične takse), poslovati pa mora povprečno s cca. 350.000 EUR do 400.000 EUR prihodkov na leto, drugače bo posloval v rdečih številkah! Da bi “ugrabil” potrebno količino denarja, ga bo moralo obislkati več kot 40.000 obiskovalcev vseh starostnih skupin, saj se bo cena vstopnic predvidoma gibala od 7 EUR (otroci od 6 do 15 let starosti) pa vse do 25 EUR (starša+otroci). To pa še ni vse, ker si je občina pred kratkim omislila še naravno kopališče, je potrebno počakati, katere vse stroške to “še potegne za sabo” in kako nevaren še bo ta projekt za prihodnost murskosoboške občine ter njene občane!

Uredništvo