Zaposlenih v javnem sektorju “teče čez rob”, za maso plač še nikoli toliko, kot danes!

Vlada in sindikati javnega sektorja se že pogajajo za “odprte” grehe iz časa Cerarjeve vlade, na zahtevo sindikalne strani pa bodo pogajanja o uresničitvi stavkovnih zahtev v prihodnje potekala ločeno.

Vodja vladne pogajalske skupine, Peter Pogačar je povedal, da bo vlada, ko bodo prišli do točk, ki so skupne vsem stavkovnim skupinam, znova predlagala, da sedejo za skupno mizo. Sicer pa se bodo intenzivna pogajanja pričela že naslednji teden, ko se bo vlada v ponedeljek ločeno sestala s koordinacijo stavkovnih odborov, šolskim sindikatom Sviz ter sindikatoma s področja zdravstva, je zapisala STA.

Toda, spregovoriti je potrebno, da slovenski javni sektor še nikoli ni bil tako drag, kot je danes. Za plače je namreč potrebno odšteti kar 2,25 milijarde evrov, kar je 5% več (oz. 414 MIO EUR), kot lani. V prihodnje lahko računamo, da bo zaradi stavkovnih zahtev za maso plač “šlo” novih najmanj 300 MIO EUR.

Izpostaviti je tudi potrebno, da zaposlenih v javnem sektorju nikoli ni bilo toliko, kot jih je danes. “Prebita” je meja 170.000, kar pomeni, da si jih je Cerar omislil za kar 10.000 več!

Kot kaže, bodo “Cerarji in Šarci”, ki so prišli kot novi obrazi, dokončno zabili žebelj v krsto slovenskega razvoja in konkurenčnosti!

Uredništvo