Napovedan je nov protest, tokrat s traktorji po vsej Sloveniji

“Takole, zdaj pa gre za res tudi v Sloveniji,” smo zasledili na družbenih omrežjih. Kmetje pripravljajo množični protest proti evropskikmetijski politiki, ki naj bi zaradi napačnih usmeritev slovensko kmetijstvo uničila.

24. marca 2023 ob 11:00 uri bodo pred Državnim zborom RS prebrali svoje zahteve, med 18.30. in 19.00 uro pa protestirali s traktorji na vsakem nadvozu nad avtocesto s po vsaj 5 traktorji po celi Sloveniji.

V osnovi naj bi šlo za protest proti evropski kmetijski politiki, posredno pa se protest nanaša tudi na delovanje vlade in kmetijske ukrepe, ki jih potrjujeje aktualna koalicija strank Gibanje Svoboda, SD in Levica. Zadnji vladni ukrepi na področju živinoreje bodo po mnenju kmetov uničili slovensko živinorejo.

Franc Breznik in Vida Čadonič Špelič sta glede predloga uredbe EU o omejevanju uporabe pesticidv sklicala skupno nujno sejo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Odbora za zadeve Evropske unije. V imenu predlagatelja je Franc Breznik (SDS) poudaril, da absolutno pozdravlja trend omejitve rabe pesticidov in da je Slovenija je v preteklosti že močno omejila uporabo teh sredstev, a da bi bilo pri ukrepih potrebno upoštevati specifike posameznih držav.

Kljub pozivom opozicije in negativnemu mnenju stroke, koalicija alarmu ne prisluhne in novo evropsko uredbo, sicer za slovensko kmetijstvo zelo škodljivo, zagovarja.

M.Z.