Zdrav življenski slog kot hud udarec proti zahrbtnemu raku!

Včeraj ob svetovnem dnevu raka je spet bilo ključno sporočilo: Zdrav življenski slog je direktni udarec zahrbtnemu raku. Zdravo prehranjevanje, dovolj telesne aktivnosti ter opustitev kajenja ter pitje alkohola po “meri” so torej ključni, da zahrbtnemu ubijalcu duše in telesa ne dovolimo, da “zaživi”.

Kajenje, debelost in sladkorna bolezen največkrat dejavniki tveganja!

Rak na debelem črevesu, trebušni slinavki, ledvicah, jetrih, maternici, jajčnikih, požiralniku ter napredovalni rak na prostati in žolčniku so tisti, ki najštevilčneje ogrožajo Slovence. Največkrat jim kot vzrok za nastanek pripišejo kajenje in prekomerno telesno težo (nezdravo prehranjevanje in pomanjkanje gibanja), je zapisal NIJZ na svoji spletni strani.

Kar 22% smrti zaradi raka v svetu pripisujejo kajenju in kar 88% smrti pri pljučnem raku. NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) zato spet “kliče” k zdravemu življenskemu slogu in osvešča o zgodnjem odkrivanju predrakavih sprememb preko programov DORA (zgodnje odkrivanje raka dojk), ZORA (zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu) ter SVIT (presajalni program za odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na debelem črevesu)!

Uredništvo