Položnice bodo dražje za 5 odstotkov

Soboški mestni svetniki so na včerajšnji seji Mestnega sveta potrdili predlog o določitvi vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na območju Mestne občine Murska Sobota za leto 2024. Na osnovi Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) v Mestni občini Murska Sobota so fizične in pravne osebe dolžne plačevati nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, ki se plačuje za zazidana in nezazidana stavbna zemljišča na osnovi površine, lege, namembnosti, komunalne opremljenosti, števila mesecev ter določene vrednosti točke na kvadratni meter.

Predlagana cena za leto 2024 znaša 0,00072292 evra na kvadratni meter, letošnje leto je bila cena 0,00068915, kar pomeni, da se bodo položnice občanom zvišale za slabih 5 odstotkov. Z dodatno podražitvijo bivanja v mestni občini se niso strinjali svetniki Svetniške skupine SDS, ki predloga na glasovanju tudi niso podprli, saj se po mnenju Andreja Mešiča, ki je stališče svetniške skupine tudi predstavil, življenjski stroški občanom že tako ali tako zelo povečujejo in pri tem jim lokalna skupnost z dvigom cen  NUSZ-a stroške bivanja le še povečuje.

Na podlagi sprejetega sklepa, ki ga je sicer podprla 19 mestnih svetnikov koalicije Gibanje Svoboda in SD, bo predlagana uskladitev v proračun za leto 2024 prinesla dodatnih 107.800€.

M.Z.