Zmagovalec je Evropska unija, tako predsednik vlade Janez Janša o uveljavitvi finančnih instrumentov za blaženje posledic po epidemiji!

Foto: Evropski svet
Predsednik vlade Janez Janša je danes po zaključku zasedanja Evropskega sveta v izjavi za medije podrobneje spregovoril o posameznih točkah dnevnega reda: o usklajevanju v zvezi s covidom-19, podnebnih spremembah, boju proti terorizmu in o zunanjih zadevah
Predsednik vlade Janez Janša je po zasedanju Evropskega sveta poudaril, da je za njimi zelo uspešen vrh. “Kljub pesimističnim pričakovanjem, je tudi ta vrh dokazal, da ko gre zares, države članice Evropske unije stopijo skupaj in najdejo rešitve tudi tam, kjer se mogoče še pred sestanki ne nakazujejo.”
Predsednik vlade je v nadaljevanju poudaril, da sta bili na zasedanju ključni dve med seboj povezani temi. Prva je spopad z epidemijo, druga pa zagotovitev finančnih instrumentov za blaženje posledic epidemije in razvoj. Izpostavil je, da je celotni paket, ki bi moral biti uveljavljen 1. januarja 2021 “visel v zraku”, zaradi zapleta pri instrumentu, na podlagi katerega bi se finančna sredstva varovala s  t. i. klavzulo vladavine prava. Evropski svet je na tem zasedanju zaključil vsa odprta vprašanja in našel rešitev, s katero sta zadovoljni obe strani, zmagovalec je Evropska unija. “Dobili smo možnost realne uveljavitve obeh inštrumentov s 1. januarjem 2021. Potrebnih bo sicer nekaj hitrih postopkov,” ki so po njegovem mnenju izvedljivi. “Z določitvijo poti smo dobili mehanizem, ki zasluži to ime. Gre za pristop, ki izključuje arbitrarnost, ki omogoča uveljavljanje enakih vatlov za vse države članice in gre za mehanizem, ki bo podvržen presoji Evropskega sodišča.”
Predsednik vlade Janez Janša je ponovno izrekel čestitke nemškemu predsedstvu, Poljski in Madžarski, da so po tem, ko je vse viselo v zraku, zmogli korake, ki so na koncu pripeljali do kompromisa.
Foto: Evropski svet
Voditelji so na zasedanju izmenjali tudi izkušnje glede pandemije. Po izmenjavi informacij z Evropsko komisijo, na podlagi novih napovedi in podatkov je po njegovem mnenju slika optimistična tudi zaradi cepiv, ki predstavljajo luč na koncu tunela. Zaradi vremenskih pogojev pa bosta prihodnja dva meseca zelo naporna. “Veliko tveganje so tudi božični in novoletni prazniki, zato se večina držav odloča za zaostrovanje ukrepov v tem času. Tudi tiste, ki so ukrepe po drugem valu že sprostile.”
Glede cepiva je predsednik vlade Janez Janša povedal, da bo prvo, Pfizerjevo cepivo na voljo najpozneje 27. decembra, verjetno pa že prej. Glavni razlog, da so cepivo v Veliki Britaniji že odobrili, v EU pa ne, je po mnenju predsednika vlade ta, da je postopek verifikacije v EU bolj kompliciran. Evropska agencija za zdravila je sestavljena tako, da v njenem širšem okviru sodelujejo tudi nacionalne agencije.  Potrebno je strokovno soglasje in trenutno manjka še soglasje dveh držav.
Evropa bo tako dobila 100-odstotno preverjeno in testirano cepivo, za katerim ne bo stal le en nacionalni organ za verifikacijo, ampak organi vseh držav članic, kar pomeni, da bo varnost praktično 100-odstotna, je izpostavil predsednik vlade.  “Cepivo, zaradi shranjevanja pri nizki temperaturi, zahteva precej logističnega napora.” Povedal je, da so se voditelji na zasedanju Evropskega sveta dogovorili, da bodo cepivo dobile vse države, vse na isti dan. Da bodo s cepljenjem začele v istem dnevu oziroma tednu ter, da se bo razdelilo sorazmerno glede na število prebivalcev. Najkasneje do sredine januarja bo na voljo tudi drugo cepivo, ki bo razdeljeno na enak način in po enakih postopkih kot prvo. V prvi polovici januarja lahko računamo na začetek cepljenja najbolj rizičnih skupin v vseh državah EU z dvema preverjenima in odobrenima cepivoma. Ker pa cepiv na začetku ne bo dovolj, bo verjetno treba vsaj nekatere ukrepe obdržati do sredine prihodnjega leta, je še dejal.
Premier Janša je v izjavi izpostavil tudi neznanke glede imunosti in nujnost uporabe hitrih testov v zdravstvu, pri negi starejših, v kritični infrastrukturi in zelo verjetno tudi v šolstvu. “Dobili smo koristne informacije tistih držav, ki so že izvajale množično testiranje. Vemo, kaj se obnese in, kaj ne. Da virus izgine iz populacije, se mora cepiti 70 odstotkov prebivalstva v vsaki državi članici.”
Spomnil je tudi, da je v Sloveniji že na voljo aplikacija za naročanje na cepljenje. “Prej se nekdo prijavi, prej bo na vrsti za cepljenje, če ne spada v rizično skupino ali med zdravstveno osebje, ki bo prvo prejelo cepivo”, v sporočilu zaključi Janša.
Uredništvo