Ob uradnih tudi neuradni razlogi za odhod patrov minoritov iz Turnišča

Včeraj je v Župniji Turnišče mesto župnijskega upravitelja nastopil Lojze Kozar, sicer župnik v Odrancih in generalni vikar soboške škofije. Patri minoriti so se minuli konec tedna slovesno poslovili. V soboto je pred večerno sveto mašo župnik pater Toni Brinjovc vodil molitveno uro v zahvalo za osem let delovanja v Prekmurju, po maši z romarskim shodom, ki je v osmih letih delovanja patrov minoritov postal ena od značilnosti tega osrednjega Marijinega romarskega središča soboške škofije. Sledil je še krajši koncert v izvedbi p. Tonija, ki se ga je v zadnjem času prijelo ime “pojoči župnik”.

P. Toni Brinjovc (foto: M.Z.)
Škof dr. Peter Štumpf (foto: M.Z.)

V nedeljo je pri maši ob 10:30 uri potekalo še uradno slovo patrov. Svojo prisotnost sta najavila tudi provincial minoritov p. Milan Kos in soboški škof dr. Peter Štumpf, a sta v petek svojo odločitev spremenila in ju v nedeljo v Turnišče ni bilo. Govorice o tem, da škofa Štumpfa zaradi strahu pred neprijetno situacijo v Turnišče ne bo, je bilo slišati že teden pred tem. Glede na nenehno padanje števila duhovnikov v soboški škofiji bi škof Štumpf z ukrepi pred zaostrovanjem morda lahko vplival na odločitev minoritov ali pa vsaj poskušal zadržati tri duhovnike. V primeru neuspeha bi se jim ob slovesu minulo nedeljo lahko  brez slabe vesti lepo zahvalil za njihov velik prispevek v soboški škofiji.

Patri minoriti so pred osmimi leti s svojim duhovnim delovanjem povzročili pravi preporod. “Kot bi v Turnišče treščil meteorit”, je v zahvalnem govoru njihov nov način delovanja v pozitivnem smislu označil turniški organist Matej Pucko. S svojo skromnostjo, ponižnostjo in predvsem odprtostjo in veseljem so patri minoriti najprej pritegnili pozornost domačinov, z leti pa je njihova priljubljenost rasla in njihovo delovanje je tako zajelo celotno soboško škofijo. Za marsikoga so bili “zvezda vodnica” v teh, za katoličane, vedno hujših časih.

P. Andrej Mohorčič in brat Janez Kurbos (foto: M.Z.)

Za njihov prispevek k duhovni rasti se je patrom zahvalil tudi turniški župan Borut Horvat, gasilci iz vseh vasi turniške župnije pa so zahvalo in spoštovanje izrazili s prihodom v cerkev v svečanih uniformah in s prapori. Nihče od govornikov ni omenjal obnove notranjosti župnijskih učilnic, zamenjave oken in zglednega ravnanja z župnijskim premoženjem, kar Vsi so poudarjali odnos patrov do slehernega človeka, duhovno vodstvo, izjemno pastoralno dejavnost in predvsem ponižnost in odprtost.

(foto: A. Č.)

Krajani Turnišča so se patrom za njihovo delo zahvalili s panoji.

Vedno številčnejši romarji so o karizmatičnem župniku, patru Toniju, širili dober glas po celotni škofiji in izven nje, število tako imenovanih nedeljnikov pa je iz leta v leto raslo, saj je nedeljske maše v Turnišču obiskovalo vedno več “tedenskih rednih” romarjev iz župnij Dobrovnik, Bogojina, Beltinci in Lendava.

(foto: M.Z.)

Delovanje patrov minoritov, še posebej karizmatičnega patra Tonija, bi na kratko lahko opisali s stavkom bl. Antona Martina Slomška: “Če hočeš druge vneti, moraš sam goreti”. Ponižnost, odprtost in veselje turniških patrov je pri laikih pritegnilo pozornost, pri nekaterih škofijskih duhovnikih pa žal povzročilo nejevoljo in javno kritiziranje. “Kepa se je valila in postajala vedno večja, odgovorni v lendavski dekaniji in soboški škofiji pa te kepe niso ustavili. Uradnemu razlogu za odhod patrov minoritov iz Turnišča (zapiranje samostanov po Sloveniji zaradi upadanja števila redovnikov) zaradi številnih pritiskov na nekatere laike in tudi na patre minorite le še redko kdo verjame.

Po izbruhu neuradne informacije o odhodu patrov minoritov iz Turnišča letos spomladi se je v Turnišču oblikovala civilna iniciativa “Patrov ne damo”, ki je želela odhod patrov preprečiti. V iniciativi sodelujejo laiki, ki se zavedajo pomena dejavnosti patrov v župniji in škofiji ter poznajo tudi odnose med duhovniki soboške škofije, še posebej dogajanje v lendavski dekaniji. Ker se škof dr. Peter Štumpf na njihove prošnje za sestanek ni odzval, so o dogajanju obvestili vodstvo minoritske province in Slovensko škofovsko konferenco. Po večini so prejeli negativne odgovore, na pogovor jih je sprejel le provincial minoritov p. Milan Kos, ki pa je odhod utemeljil z zmanjšanjem števila duhovnikov znotraj province.

Zaradi ignorantskega odnosa škofa Štumpfa do članov iniciative so le-ti o dogajanju obvestili najprej nuncija Msgr. Jean-Marie Speich-a. Ker odgovora niso prejeli, so opis situacije poslali še vatikanskemu državnemu tajniku Pietru Parolinu s prošnjo, da s situacijo seznani papeža Frančiška.

V Turnišču od 1. avgusta brez župnika

Konec julija je javnost izvedela, da s prvim avgustom letos turniška župnija ostaja brez župnika. Kot župnijski upravitelj je s strani soboške škofije določen Lojze Kozar, ki bo od prvega septembra naprej duhovni pomočnik. S prvim septembrom naj bi župnik v Turnišču postal dosedanji župnik pri Gradu na Goričkem Marko Magdič. Župljane je zbodla odločitev, da kot duhovni pomočnik v Turnišče prihaja tudi dobrovniški župnik Simon Štihec, ki naj bi delo patrov minoritov tudi javno kritiziral.

Jezus se je dal razodeti preprostim pastirjem, ki so bili izločeni iz družbe in religije

Zaradi tega so se člani civilne iniciative o “namernem nagajanju škofa Štumpfa” odločili ponovno obvestiti vatikanskega državnega tajnika Parolina in papeža Frančiška. Neimenovanje rednega župnika in imenovanje Simona Štihca na mesto duhovnega pomočnika razumejo kot zaušnici škofa.

Tako duhovniki kot laiki se v soboški škofiji sklicujemo na usmeritve Sinode 2021-2023: “Glavni namen je poslušanje različnih glasov na terenu, da bi vsakdo lahko kaj prispeval v posvetovanju vesoljne Cerkve”. Mnenje o tem, kdo koga v soboški škofiji trenutno posluša, si boste ustvarili sami. Dejstvo pa je, da so patri minoriti močno dvignili standarde pastoralne dejavnosti. Je morda to koga zmotilo, se je morda počutil celo ogrožen?

M.Z.