Posel s Sportino Group bi rešil družbo

Joc Pečečnik, ki je v začetku letošnjega leta vložil 600.000€ v družbo Moda Mi&Lan in s tem omogočil poplačilo dolga, je julija na čelo družbe postavil tudi novega direktorja Marka Hozjana. V zadnjih dneh smo priča objavam, da naj bi podjetje zopet bilo v težavah, na kar se je odzval Joc Pečečnik.

Na vidiku rešitev za Moda Mi&Lan?

“V začetku leta smo bili priča medijski gonji proti lastniku podjetja, Milanu Mörecu, ki je preživel infarkt in prišel do mene v zelo slabem stanju. Skupaj z družinskimi člani so prišli v moje podjetje in prosili za pomoč. Celoten naš kolektiv je reagiral emotivno, saj smo podjetniki tudi ljudje,” je v uvodu zapisal Pečečnik in nadaljeval, da so se odločili za pomoč Mörecu, ki jim je zagotovil, da potrebujejo med 300.000 in 400.000 evrov kredita ali vložka. “Nakazali smo 400.000 evrov, da smo pomirili situacijo, ter pokrili zaostanke do zaposlenih, prispevke in regres. Bili smo prepričani, da bomo z lastnikom našli pot, ki mu bo omogočila preživetje, nam pa vračilo brezobrestnega kredita,” je dodal Pečečnik.

Mörec je po besedah Pečečnika v nadaljevanju prikrival prave informacije in sklepal posle in dogovore, ki so izven standardov in ki predstavljajo neracionalne odločitve za podjetje. Posle je sklepal brez kalkulacij, kar je predstavljalo finančno izgubo za podjetje. “Čez 14 dni me je poklical dotedanji lastnik, ki je od mene prosil še dodatnih 300.000 evrov, saj mu je država blokirala račun, ker je v času korone prejel državno pomoč v višini 270.000 evrov, ki jo je moral vrniti, saj je v času korone opravljal dejavnost šivanja mask iz blaga.

Dodali smo mu še 300.000 evrov in postavili direktorja, da bi preprečili netransparentno delovanje in informacije ter finančne šoke. Po nastopu direktorja, ki smo ga imenovali na položaj, smo videli, da je podjetje pod vodo in da je v podjetju veliko stvari, ki ne bi smele biti izvedene na način, kot so bile,” je zapisal Pečečnik.

Zaradi vložka in katastrofalne situacije je Pečečnik družbo prevzel, zaposlil direktorja in vsak mesec zagotavljal 150.000 evrov likvidnosti, da bi v vmesnem času lahko našli ustrezno rešitev. Odločili so se, da bodo v Modo Mi&Lan investirali do 1,5 milijona eur.

Mörec ni več direktor družbe Moda MI & LAN d.o.o.

“Podjetje je iskalo domači potencial na območju nekdanje Jugoslavije, in za ta namen smo odkupili blagovno znamko Mura, pripeljali strokovnjake s področja mode in proizvodnje. Iskali so potencial na avstrijsko-švicarsko-nemškem trgu, preiskali so italijanski trg in iskali priložnosti na ameriškem trgu,” nadaljuje Pečečnik in zapiše, da so z njegovo pomočjo na ameriškem trgu našli kupca, ki bi letno kupil za 4 milijone oblačil (break-even je 2,5 milijona evrov), vendar bi morali posodobiti proizvodnjo, izboljšati kvaliteto in dodatno zaposliti ljudi z boljšim znanjem, predvsem na področju tehnologije in krojenja.

V celotnem Prekmurju, na specializiranih šolah, ki so jih obiskali, in na širšem Štajerskem niso našli niti dveh oseb, ki bi bili pripravljeni delati v podjetju, kljub temu da so v Modi Mi&Lan obljubljali nadpovprečne plače. Tukaj se je sodelovanje ustavilo, saj je kupec iz ZDA zahteval garancije za dobavo in kvaliteto. V podjetju tega zaradi kadrovskega manjka po besedah Pečečnika niso bili sposobni izvesti.

Na italijanskem trgu je podjetje še vedno zelo aktivno, nekaj strank imajo tudi na avstrijsko-nemško švicarskem trgu, kar pa je premalo. Ostal jim je domači trg, saj Moda Mi&Lan za svetovni trg ta trenutek s kvaliteto ni konkurenčna.

“Zelo zanimiva pobuda je prišla s strani skupine Sportina Group, in sicer, da bi obnovili blagovno znamko Mura in izdelke prodajali v prodajalnah Sportine. Predlagan obseg kolekcije bi bil skoraj 3 milijone, kar pomeni, da bi bil to za Modo Mi&Lan idealen partner. S tem bi revitalizirali blagovno znamko Mura, ki prihodnje leto praznuje 100 let, obdržali bi proizvodnjo, ki bo za Evropo strateško pomembna, in imeli bi proste kapacitete za lasten razvoj,” še zapiše Pečečnik.

Že poleti so k sodelovanju povabili Lorello Flego, da izbere oblikovalce za kolekcijo Mura 2024 in se nekako pripravljali, da bodo izvedli pogodbo s Sportino. Vsi so se strinjali in bili optimistični, da bodo lahko obdržali podjetje in panogo. V novembru je podjetje želelo s Sportino podpisati pogodbo, vendar so nato v podjetju prejeli obvestilo, da lastniki Sportine, ob naročilu kolekcije, Modi Mi&Lan niso pripravljeni garantirati za plačilo nove kolekcije. Ta novica jih je presenetila, saj bi v praksi to pomenilo, da bi Sportini dobavili za skoraj 3 milijone evrov oblačil, in to po njihovih navodilih in izboru, Sportina pa ne bi bila dolžna tega odkupiti. Na garancijo niso pristali, tudi ko so jim ponudili plačilni rok 365 dni.

“Na tej točki je konec novembra zadeva obstala. Direktor Marko Hozjan je obupal, podjetje nima nobenih pravih (perspektivnih) poslov, ima neurejene odnose z blagovno znamko Moro (šivanje po meri), mesečno pa troši med 150.000 do 200.000 evrov. Do sedaj jih je zagotavljala moja skupina Elektronček. Prišli smo do porabe 1,5 milijona pomoči na strani naše skupine, zato smo se odločili, da v podjetje ne moremo več vlagati,” navaja Pečečnik in dodaja, da so od uprave včeraj zahtevali analizo finančnega stanja in potrebne ukrepe glede družbe.

“Takoj ko dobimo stališče uprave, bomo izvedli potrebne ukrepe. Če ne bomo našli strateškega partnerja ali naročil, ki bodo imele za seboj finančno garancijo, bo prihodnost družbe zelo težka. Upravo bomo pozvali, da še enkrat preuči možnost, ali bi družba Sportina Group za svoje naročila kolekcije Mura 2024 lahko uredila finančno garancijo na način, da bo prevzeto blago tudi zares plačala. Pozvali jo bomo tudi, da hkrati išče urgentno rešitev s potencialnimi domačimi in tujimi vlagatelji in partnerji,” svoje načrte predstavlja Pečečnik.

Razlog za to, da zaposleni niso prejeli celotnih plač, so kupci, ki niso poravnali svojih obveznosti do Mode Mi&Lan. “Hudo mi je, če pomislim, da bi zaposleni v tem predbožičnem času ostali brez zasluženega plačila, zato sem se odločil, da v kolikor kupci do jutri ne bodo Modi Mi&Lan poravnali svojih obveznosti, bo, zavoljo plač, finančna sredstva (še dodatno) založila skupina Elektronček,” zaključuje Pečečnik in se s prošnjo za pomoč ponovno obrača na Sportino Group, saj bi s predlagano rešitvijo podjetju Moda Mi&Lan zares pomagali v teh težkih časih.

M.Z.