Kakšno je ozadje predloga in podpora vlade?

Vlada Republike Slovenije je pozdravila pobudo Državnega zbora Republike Slovenije za sprejem Predloga deklaracije o spominu na množični poboj z lakoto – genocid v Ukrajini, ki ga je Državnemu zboru predložila skupina poslank in poslancev 31. marca 2023.

Vlada se strinja z opredelitvijo množičnega poboja z lakoto v Ukrajini – gladomora kot genocida, pri čemer poudarja, da gre v predlogu deklaracije za izkaz politične opredelitve gladomora v Ukrajini kot genocida. V letih 1932 in 1933 je stalinistični režim s prisilno kolektivizacijo in razlastninjenjem ukrajinskih kmetov ter z namernim zasegom pridelkov, umetno ustvaril lakoto in povzročil trpljenje in smrt milijonov Ukrajincev ter tudi mnogih prebivalcev Belorusije, Kazahstana, Moldavije in drugod.

Obeleževanje 90. obletnice gladomora poteka v času, ko Rusija že več kot leto dni izvaja vojaško agresijo na Ukrajino in krši njeno suverenost in ozemeljsko celovitost, kar Slovenija najostreje obsoja. Rusija namerno uničuje civilno in kritično infrastrukturo v Ukrajini, vključno s kmetijskimi objekti in kmetijskimi površinami, pleni ukrajinske zaloge žita ter otežuje izvoz žita v najbolj ogrožene države, s čimer povzroča svetovno prehransko krizo.

Slovenija se bo s sprejemom deklaracije, ki opredeljuje gladomor kot genocid, pridružila trinajstim državam članicam Evropske unije in dvanajstim državam, ki niso članice EU. Stališče podpirajo: Avstralija, Belgija, Brazilija, Bolgarija, Islandija, Kanada, Kolumbija, Češka, Ekvador, Estonija, Gruzija, Francija, Nemčija, Madžarska, Irska, Latvija, Litva, Mehika, Moldavija, Paragvaj, Peru, Poljska, Portugalska, Romunija, Vatikan.

Predlog deklaracije podpira tudi opozicija, ne podpirajo pa ga poslanci Levice. Franc Breznik (SDS) je ocenil, da je pomembno sporočilo deklaracije to, da noben zločin nikoli ne zastara, in da je treba, da se ne bi ponovili, procesuirati vse komunistične zločine, tudi tiste v Sloveniji. Anže Logar (SDS) pa je ocenil, da bi morali deklaracijo razširiti s pozivom Rusiji kot uradni naslednici Sovjetske zveze, da uradno prizna gladomor in se opraviči zanj.

Pobuda DZ in vladna podpora predlogu sta v tem trenutku morda malo presenečenje, saj Koalicijske stranke Gibanje Svoboda, Levica in SD pred časom niso podprle predloga SDS, da da Slovenija Rusijo uvrsti med države podpornice terorizma.

Vlada nasprotuje resoluciji in povečuje trgovanje z Rusijo

Vlada Roberta Goloba je medtem pričela z aktivnostmi za postavitev spomenika slovenske osamosvojitve, ki naj bi povezal in združeval, v svoji simbolnosti pa nosil zgodbo o prihodnosti naroda, ki si je izboril samostojnost in svobodo. S sklepom je Upravi Republike Slovenije za vojaško dediščino v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi naložila, da pripravi izhodišča za postavitev spomenika in jih predloži v potrditev vladi.

Morda pa ima predlog skupine poslancev in podpora Golobove vlade skupni imenovalec s Kučanovim predlogom o postavitvi spomenika slovenski osamosvojitvi, ki je ga je Golob posvojil v pričakovanju, da ga opozicija ne bo mogla zavrniti. A kaj bodo na to rekli botri, ki imajo prijatelje v Putinovem krogu?

M.Z.