Leljak ostaja župan

V občini Radenci je včeraj odstopilo devet svetnikov občinskega sveta. Župan Občine Radenci Roman Leljak je na svojem Facebook profilu sporočil, da je sprejel devet odstopnih izjav svetnikov občinskega sveta občine Radenci, ki jih bo v roku osmih dni predal občinski volilni komisiji, le-ta pa bo v skladu z veljavno zakonodajo začela voditi postopek.

Bo danes odstopila polovica občinskega sveta?

O možnosti odstopa večine svetnikov smo na našem portalu že poročali, saj je delo v takšnih razmerah dobesedno nemogoče. Da se v Radencih ne bi ponovil scenarij, ki smo mu bili v prejšnjem sklicu priča v Občini Sveti Jurij ob Ščavnici, je devet svetnikov včeraj podalo odstopne izjave in s tem omogočilo ponovne volitve. “Karte se morajo ponovno premešati, naj občani odločijo, kaj si želijo,” je svoj odstop komentiral eden izmed svetnikov.

Odstopilo je osem članov občinskega sveta, ki so podpirali župana. Poleg šestih članov Liste Romana Leljaka, enega svetnika liste SDS in enega NSi, je odstopil tudi Janez Konrad iz svetniške skupine Gibanja Svoboda. Občinski svet je sedaj v položaju, ko ni več sklepčen in pravno ne more sprejemati odločitev, zato je potrebno izvoliti vseh 16 novih svetnikov.

Občinski svetnik SDS Franc Himelrajh, ki je včaraj prav tako odstopil, je za naš portal izjavil: “Tako ni šlo več dalje. Moramo se ponovno “stehtati”, naj občani odločijo, če podpirajo razvoj ali pa nenehno nagajanje.”

Odstop občinskih svetnikov

Janez Konrad, ki je na nek način sprožil val odstopov, je ob svojem odstopu napovedal popolni umik iz lokalne politike. Dejal naj bi, da pred ljudmi, ki so ga izvolili, ne more zagovarjati početja ostalih svetnikov, ki na vsakem koraku blokirajo župana in s tem ovirajo razvoj Občine. Glede nato, da je kandidiral na listi Gibanje Svoboda, pa naj ne bi imel mandata za podporo županu Leljaku.

Je v ozadju vandalizma v Radencih res občinski svetnik?

Volitve bodo torej po vsej verjetnosti nekje v začetku prihodnjega leta. Ali bo rezultat volitev tehtnico nagnil na stran Leljaka ali ne, bodo odločili volivci. A v primeru, da več svetniških mandatov dobijo nasprotniki Leljaka, lahko pričakujemo še hujšo situacijo, ki jo potem lahko razreši le Leljak s svojim odstopom. A kot je napovedal, bo mandat izpeljal do konca.

M.Z.