Prinaša investicija tudi razvoj?

V avli Gledališke in koncertne dvorane Lendava se je v torek v organizaciji časnika Finance odvijal Lendavski razvojni forum v luči 400 milijonov evrov vredne Sandozove nadgradnje proizvodnih zmogljivosti z visokotehnološko farmacevtsko naložbo.

Uvodoma so zbrane pozdravili in nagovorili direktor in glavni urednik Častnika Finance Peter Frankl, predsednik uprave Leka d.d. in predsednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo in lendavski župan Janez Magyar. Forum se je udeležil tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

300 novih delovnih mest v Lendavi

Župan Janez Magyar je izpostavil zeleno usmerjenost Občine Lendava in pomembno prelomnico, ki jo prinaša prva geotermalna elektrarna v Sloveniji. Zahvalil se je vsem gospodarskim družbam, ki vlagajo v to okolje in prinašajo nove zaposlitvene priložnosti za mlade: »Želimo, da bi se v Lendavo vrnili mladi, ki so odšli delat v Ljubljano ali pa v tujino, ter da se v mesto priselijo novi zaposleni Leka s svojimi družinami.« Ob tem je zagotovil, da bo Občina tudi v prihodnje stala ob strani vsem, ki v lokalni skupnosti gradijo zdravo in prijazno poslovno okolje.

Minister Matjaž Han je izpostavil pomen napovedane investicije farmacevtskega podjetja tako za podjetje samo kot tudi za Pomursko regijo in slovensko gospodarstvo: »Ta investicija je še posebej priložnost za zadržanje mladih in visoko izobraženih kadrov v regiji ter za privabljanje delavcev nazaj iz tujine.« Pri tem je minister pozdravil namero investitorja k iskanju talentov najprej v širšem lokalnem okolju in pozval k okrepljenemu sodelovanju s slovenskimi univerzami in inštituti.

Robert Ljoljo, predsednik uprave Lek d.d. in predsednik uprave Sandoz Slovenija je na razvojnem forumu izrazil zadovoljstvo nad priložnostmi za medsektorsko in širše povezovanje, ki se z investicijo odpira. »Investicija že sedaj krepi sodelovanje gospodarstva, znanosti, izobraževalnih ustanov, skladna je s strateškimi usmeritvami v delovna mesta z visoko dodano vrednostjo in nizkimi vplivi na okolje. Prepričan sem, da bo prispevala k razvoju širšega okolja, povečala prepoznavnost Lendave in celotne regije  ter njuno privlačnost za najboljše kadre in razvoj talentov, spodbudila nova znanja za prihodnost,« je izpostavil predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija.

Povedal je, da večjezično in kulturno odprto Lendavo ter širšo regijo v Leku vidijo predvsem kot stičišče štirih držav v Evropski uniji, ob ključnih prometnih povezavah ter v bližini univerzitetnih središč. Kot napoveduje, naj bi novi visokotehnološki center Leka, ki naj bi bil predvidoma dokončan konec leta 2026, skupno potreboval okoli 900 delavcev v Lendavi in okolici, ki bodo podpirali delovanje centra.

Kakšno je ozadje izobešenja zastave?

400 milijonov vredna naložba bo v Lendavo in širšo okolico prinesla novo razsežnost in veliko priložnosti, tako za razvoj posla, nova delovna mesta ter dvig kakovosti življenja. O novih poslovnih priložnostih, o tem kaj nova naložba prinaša Lendavi ter o tem kaj vse še prinaša naložba v lendavski družbeni ekosistem so v okviru razvojnega foruma pripravili tri okrogle mize, na katerih so predstavniki gospodarskih in izobraževalnih organizacij, državnih ustanov in lokalne skupnosti spregovorili tudi o izzivih, ki vedno spremljajo takšne naložbe – okoljski in bivanjski vidik, razvoj infrastrukture, šolstva in še marsičesa.

M.Z.