O neuspešnosti aktualne vlade si le redko kdo upa govoriti

Na delovanje vlade pod vodstvom dr. Roberta Goloba se je na socialnem omrežju odzval poslanec in na zadnjih predsedniških volitvah tudi kandidat za predsednika države, dr. Anže Logar. 

V odzivu na ravnanja vlade uvodoma izpostavlja besedo ČASOVNICA, ki jo v izjavah za javnost slišimo vedno pogosteje. Resda je časovnica enen izmed ključnih dejavnikov pri izvedbi vsakega resnega projekta, pa po besedah Logarja beseda časovnica v vladi Roberta Goloba dobiva nov, razširjen pomen. “Postaja substitut za – vsebino. Ker nimaš vsebinskih rešitev, javnosti pa si reformo že napovedal. Obljubil si pravično davčno reformo, kjer bomo vsi imeli več, pa pošteno pokojninsko reformo, da nihče ne bo živel pod pragom revščine. Ne veš še, kako, ampak saj imaš verbalnega jokerja – časovnico,” je zapisal Logar.

Na podoben način se je vlada poleg zdravstvene lotila še reforme plačnega sistema v javnem sektorju, šolske reforme, davčne reforme in še bi lahko naštevali. Žal smo pogosto priča le parcialnim rešitvam brez premišljene vsebine, a v izjavi za javnost vedno znova slišimo: “sprejeli smo sledečo časovnico.” Na napovedano davčno reformo sta se v zadnjem obdobju odzvala ugledna ekonomista dr. Matej Lahovnik in in dr. Janez Šušteršič ter mednarodno priznani strokovnjak s področja davkov Ivan Simič. Vsi trije v svojih izjavah med vrsticami Golobu sporočajo, da o vodenju vlade, še posebej pa o ekonomiji, nima pojma.

“Prvo leto vladanja dr. Roberta Goloba se izteka. Dva meseca je do obletnice, ko bomo lahko podali oceno. Upam, da se ne bo glasila: “leto izgubljenih priložnosti”. Občutek moči zna hitro vplivati na zaznavanje oddaljenosti tal. A ravno na tej točki se ločijo uspešni od neuspešnih. Tisti, ki ima vzvode odločanja, mora prvi podati roko. Opozicija ima lahko voljo, nima pa moči za to. Koalicija ima oboje,” je svoje razmišljanje zaključil dr. Logar.

(foto: Nova24.si)

Politični analitik in novinar Bojan Požarse je na ravnanje Roberta Goloba, ki je šel na intervju v oddajo Preverjeno (Pop TV) zaradi strmega padanja podpore vlade, odzval s tezo, da globoka država že išče zamenjavo zanj oz. da bi se znal Golob po tem, ko je država dokapitalizirala “njegov” GEN-I, umakniti kar sam. Golob je z intervjujem po mnenju Požarja naredil samo še večjo škodo oziroma sprožil pravi kaos znotraj vladne koalicije.

Na dogajanje znotraj koalicije so se, po vsej verjetnosti po diktatu Vesne Vuković v VESTNIKU odzvali pomurski poslanci Gibanja Svoboda, ki glede načrtovanih reform zatrjujejo sledenje začrtanim časovnicam in pričakujejo zakonske predloge na področju zdravstva in dolgotrajne oskrbe. A zatika se že pri najnujnejši reformi, ki bi naj bila sprejeta do konca leta. Javna predstavitev predloga zdravstvene reforme je bila napovedana za minuli petek in bila nenadno odpovedana kratkega stika med zdravstvenim ministrom Danijelom Bešičem Loredanom predsednikom strateškega sveta za zdravstvo Erikom Brecljem. Da bodo ostale reforme šle po enaki poti, je po rezultatih javnomnenjskih anket prepričan že vsak drugi državljan.

Vladno norčevanje s pomurskih poslancev – tudi koalicijskih!

Zaradi dogajanja v koaliciji so se odprla številna vprašanja o morebitni rekonstrukciji vlade in celo o razpadu velike poslanske skupine Gibanja Svoboda, ki trenutno (še) šteje 41 poslancev. Poleg možnih prestopov “svobod(i)nih” poslancev k Socialnim demokratom (SD), ki zaradi svoje politične nemoči v koaliciji ne skrivajo nezadovoljstva, je govora tudi o nameravanih izstopih sedmih Golobovih poslancev, ki bi ustanovili skupino nepovezanih poslancev in v sodelovanju z opozicijskimi poslanci skušali vplivati na “streznitev” Goloba.

Pomlad bo na političnem področju gotovo pestra, po počitnicah pa nas čaka gotovo še kakšno presenečenja, ali pa morda spet kakšna nova časovnica.

M.Z.