Pred volitvami v državni zbor smo na našem portalu pisali o nenavadnih zaslužkih kandidata za poslanca Gibanje Svoboda Dejan Süča.  Zavod Minta, ki ga obvladuje Pomurska madžarska samoupravna skupnost s poslancem madžarske narodne skupnosti Ferencom Horvathom in nekdanjim lendavskim županom Antonom  Balažekom na čelu, še vedno Dejanu Süču za “svetovanje” mesečno izplačuje 4.000€.

Ferenc Horvath financira Dejana  Süča?

 

Sedanji vodja kabineta kmetijske ministrice Irene Šinko Dejan Süč si je v predvolilni kampanji zelo prizadeval za mesto poslanca v Državnem zboru. Takrat ga je že drugič porazil Janez Magyar, ki mu je Süč konkuriral že na županskih volitvah leta 2018. Kljub izdatnemu financiranju Ferenca Horvatha mu tudi na državnozborskih volitvah ni uspelo priti na poslanski stolček, saj je v lendavskem okraju bil izvoljen Janez Magyar iz Slovenske demokratske stranke.

A Süč se je, kot vedo povedati poznavalci lendavske lokalne scene, znašel in prilezel do mesta vodje kabineta kmetijske ministrice. Neuradno, a iz zanesljivih virov, smo izvedeli, da Irena Šinko z njegovim delom ni zadovoljna, a da je Süč na to mesto prilezel preko “dobrih odnosov” s Horvathom, ki predsedniku vlade Golobu koristi predvsem zaradi povezav z madžarskim predsednikom vlade Orbanom. V znak “dobrih odnosov” s Hortvathom je Süč od Minte do sedaj prejel že kar 32 tisoč evrov!

Prvi znesek v višini 4.000€ je po poročanju portala prava.si Süčevo podjetje Labaratorij velik zgodb s strani zavoda Minta prejelo že 14. februarja 2022. Od takrat se izplačila vrstijo mesečno. Na začetku je kazalo, da mu je Minta priskočila na pomoč le za potrebe volilne kampanje pred aprilskimi volitvami, a Süč prejema nakazila redno mesečno po štiri tisoč evrov nepretrgoma. Zadnje izplačilo je bilo 9. septembra.

Dejstvo je, da Dejan Süč poleg redne plače, ki je mimogrede nižja od 4.000€, prejema še plačilo za svetovanje Minti. Kmetje s trenutno kmetijsko politiko niso zadovoljni, z delom vodje kabineta ni zadovoljna tudi ministrica. Je v ozadju mesečnih izplačil še kaj več? Je to morda nagrada za vnaprejšnjo pomoč kateremu od vplivnih Lendavčanov na področju kmetijstva?

Delodajalec praviloma zaposlenemu odobri dodatno delo izven delovnega časa na podlagi dogovora, da dodatno delo izven rednega delovnega časa ne ovira izpolnjevanja delovnih obveznosti zaposlenega iz njegovega rednega delovnega razmerja. Razlog za neučinkovitost kmetijskega ministrstva je torej na dlani. A ministrica na to dejstvo še ni odreagirala. Vprašanje v zvezi s tem smo poslali v kabinet predsednika vlade. Ko bomo prejeli odgovor, če ga sploh bomo, bomo o tem poročali.

M.Z.