Kmete je podprlo tudi višje upravno sodišče v Berlinu

Čeprav je nemška vladna koalicija spremenila nekatere ukrepe za kmete, združenja kmetov in njihovi podporniki vztrajajo pri načrtovanem nacionalnem tednu akcije proti politiki vlade.

Od danes naprej bodo v vseh zveznih deželah potekale večdnevne blokade cest, demonstracije, shodi, ognjemeti, informacijske kampanje in druge oblike protesta, pričakujemo pa lahko tudi številne spontane in manjše demonstracije.

V številnih delih države so bili že včeraj organizirani shodi in blokade cest, prve kolone traktorjev in tovornjakov pa so v današnjih zgodnjih urah že prispele v Berlin in se med drugim zbirajo na ulici 17. junija pred Brandenburškimi vrati.

V okviru protestov kmetov je samo v Brandenburgu bilo javno objavljenih že več deset blokad, pričakuje pa se, da jih bo še več. Brandenburška policijska uprava je bila že v četrtek obveščena o približno 30 prijavljenih zborovanjih po vsej deželi.

Kmetje bodo tako na podlagi odločitve višjega upravnega sodišča v Berlinu lahko blokirali tudi avtocestne uvoze in izvoze po vsej državi, pri čemer jih ne bo mogla ustaviti niti policija. 25 združenj kmetov bo danes s traktorji in tovornjaki blokiralo avtocestne uvoze in izvoze v okolici prestolnice ter v bližini vseh nemških večjih mest.

Bodo slovenski kmetje sledili nemškim in francoskim?

Nemški kmetje od vlade zahtevajo, da le-ta opusti načrte za začasno ukinitev subvencij pri nabavi goriva in obdavčitev nabave mehanizacije. Kmetje odgovarjajo s protesti, saj po njihovem mnenju vlada z zelenimi ukrepi uničuje kmetijstvo in opravičuje svojo nesposobnost pri spopadanju s trenutnimi izzivi na področju kmetijstva in gospodarstva.

Žal nemški vladi v mnogočem sledi tudi aktualna slovenska vlada pod vodstvom Roberta Goloba. Se bodo po vzoru nemških in francoskih kmetov zbudili tudi slovenski kmetje?

M.Z.