Za uporabnike portala eDavki enostavneje

Zavezancem za dohodnino se davčna osnova lahko zmanjša za posebno olajšavo za vzdrževanje družinskih članov (VDČ). VDČ so lahko brez omejitev otroci do 18. leta starosti. Vsi ostali (npr. starejši otroci od 18 let, zakonski partnerji in starši zavezanca) pa morajo izpolnjevati posebne pogoje, ki so predstavljeni v  pojasnilu o oznakah sorodstvenega razmerja.

Rok za oddajo vloge je 5. februar 2024, če pa boste vlogo oddali preko eDavkov, lahko to storite do 20. februarja 2024, saj bo elektronski portal ostal odprt v času vnosa podatkov iz papirnatih vlog. Na mobilni aplikaciji eDavki in na spletnem portalu eDavki je na voljo predizpolnjena vloga.

Kako dolgo še?

Zavezanec, ki med letom ni uveljavljal te olajšave, in tisti, ki želi medletno uveljavljeno olajšavo spremeniti, mora vložiti »Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine«.

Uporabniki eDavkov bodo lahko uporabili predizpolnjeni obrazec z lanskimi podatki. S tem bo oddaja vloge enostavnejša, hkrati pa bo večja verjetnost, da bo vloga oddana pravilno, saj so v elektronskem obrazcu že vgrajene določene kontrole, ki preprečijo vnos napačnih podatkov.

Golobove zaušnice slovenski družini so že začele padati

Pri optimiziranju davčne obveznosti z vidika uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane si lahko zavezanci pomagajo s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki (na tej strani kliknite na povezavo “Napoved za odmero dohodnine 2023“).

Več informacij pa lahko dobite na spletni strani Finančne uprave.

M.Z.