Zaenkrat le zavzetje parkirišč in pločnikov

Ob včerajšnjem odprtju sejma Agritech v Celju so kmetje s Celjskega zavzeli okoliška parkirišča in pločnike ter izrazili svoje nezadovoljstvo s politiko aktualne vlade in njenim odnosom do slovenskega kmetijstva. V Celje se je s traktorji pripeljalo okoli 50 kmetov z bližnje okolice, ki so opozarjali z napisi: “Brez kmetov ni hrane, ni življenja. Kdor se s kmetijstvom igra, se igra z obstojem države!!!” Želijo si namreč nadaljevanja pogajanj z vlado, le ta pa jih še naprej ignorira.

Tudi med slovenskimi kmeti vre

Kmetje med drugim nasprotujejo vzpostavitvi vodnih pasov s prepovedjo preoravanja teh površin in prepovedjo setve drugih kultur razen trav, prepovedi ”zimske brazde” na 80 % ornih površin, ki jih ima posamezno KMG ter obvezni vključitvi 4 % ornih površin v neproizvodne površine (za KMG, ki imajo več kot 10 ha ornih površin). Zahtevajo zmanjšanje števila zveri in divjadi, nasprotujejo novim davkom in obračunu KD na podlagi novega sistema bonitetnega točkovanja ter obdavčitvi OMD plačil.

(foto: zajem zaslona)

Po besedah nekaterih protestnikov bodo zaradi popolne ignorance Golobove vlade proteste morali še stopnjevati po vzoru francoskih in nemških kmetov, ki so včeraj zbrali na protestu v Bruslju v stavbo Evropskega parlamenta metali jajca in kamenje, netili požare v bližini stavbe in celo prižgali ognjemet. S tem želijo pritisniti na voditelje EU, da spremenijo tok dogajanja na področju kmetijske politike, ki uničuje evropsko kmetijstvo. Jim bodo sledili ostali kmetje po Sloveniji?

M.Z.