Smo pri temeljnem vprašanju suverenosti države

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša in evropski poslanec dr. Milan Zver sta včeraj na novinarski konferenci predstavila politično vmešavanje podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v odločitev Ustavnega sodišča Republike Slovenije v primeru Zakona o RTV.

Janša je na začetku poudaril, da se je evropski poslanec dr. Milan Zver dolgo prizadeval, da je prišel do teh dokumentov.

Se Jourova izmika odgovornosti?

“Komisarka je to vztrajno zavračala in šele na posredovanje evropske ombudsmanke je prišlo do delnega razkritja dokumentov. Najprej se iz dokumentov ni dalo kaj veliko razbrati, ker je bilo vse črno, po zadnji odločitvi Evropske komisije pa je dr. Milan Zver dobil zajeten kup dokumentov.”

Iz posredovanega gradiva izhaja, da je sum, da se je evropska komisarka v nasprotju z zakonodajo vmešavala v notranje in ustavnopravne zadeve Republike Slovenije, potrjen.

Misija Vere Jurove v Sloveniji je bil škandal brez primere

V nadaljevanju je dr. Milan Zver predstavil netransparentnost komisarke, ki je zadolžena prav za transparentnost, ter jo pozval k odstopu:

“Hoteli smo poudariti, do kje si je upala posegati v zakonodajni proces, ki se dogaja v Sloveniji. Pri tem gre za nesprejemljivo vmešavanje komisarke. Želeli smo tudi opozoriti na zlorabo položaja, opustitev dolžnega ravnanja, največji očitek, ki se lahko naslovi na komisarko Jourovo pa je, da je poskušala politično vplivati na delovanje slovenskih institucij, kar je v nasprotju z Lizbonsko pogodbo in pogodbo o delovanju Evropske unije.”

Za konec je Janez Janša povzel celotno zgodbo: “Prišli so Ustavnemu sodišču v “provinci” Republiki Sloveniji povedat, da naj to (zadržanje Zakona o RTV*) spremenijo. In Ustavno sodišče je to naredilo. Smo pri temeljnem vprašanju suverenosti države. Slovenija te suverenosti ni prenesla na Evropsko unijo.”

M.Z.

vir Moja Dolenjska