Zdravnikov družinske medicine ni na trgu

Pred dnevi smo poročali o problemu zaprtja splošne ordinacije v Črenšovcih, kjer bodo prihodnji teden uradno predali namenu prenovljene prostore Zdravstvene postaje Črenšovci. A kot kaže, bo ena izmed prenovljenih ordinacij še nekaj časa ostala prazna.

V Črenšovcih so ostali brez zdravnika

Za pojasnila smo se obrnili na črenšovsko županjo Vero Markoja, ki nam je včeraj posredovala odgovor, v katerem pravi:

“Seznanjeni smo z odhodom enega zdravnika iz Zdravstvene postaje Črenšovci. O tem nas je seznanilo vodstvo zdravstvenega doma, s katerim sem se sestala v četrtek. Navedeno sem uvrstila tudi na dnevni red naslednje seje občinskega sveta, ki bo v četrtek 9. novembra. Na sejo je povabljena tudi direktorica ZD Lendava. Vsekakor pa je v Črenšovcih potreba po vsaj dveh zdravnikih splošne medicine, saj je sem prihajajo tudi pacienti iz okoliških občin.”

Vera Markoja (foto: M.Z.)

Danes smo prejeli tudi odgovor direktorice Zdravstvenega doma Lendava, gospe Olge Požgai Horvat, ki je zapisala takole:

“Žal je res, da je dr. Prvulović  podal odpoved, saj se vrača nazaj v svojo državo. Z njim sem večkrat opravila razgovor in ga poskušala pregovoriti naj ostane pri nas, vendar neuspešno. Delovno razmerje mu je tako prenehalo konec oktobra 2023.      V zdravstveni postaji v Črenšovcih bo po njegovem odhodu tako prisotna le ena zdravnica. Intenzivno iščemo rešitev za nastalo situacijo. Vsekakor pa bomo poskrbeli za vsakega občana, ki je imel osebnega zdravnika dr. Prvulovića in bo potreboval zdravstvene storitve, naj si bodo to nujne ali nenujne.”

Po javno dostopnih podatkih je pri dr. Prvuloviću kot osebnem zdravniku bilo  opredeljenih 656 pacientov. V Zdravstvenem domu Lendava že dlje časa neuspešno iščejo zdravnika družinske medicine, saj zdravnikov družinske medicine na trgu delovne sile primanjkuje. S problematiko pomanjkanja zdravnikov družinske medicine se srečuje celotna Slovenija.

Direktorica Požgaijeva je sicer zavrnila našo trditev, da na podlagi podatkov s spletne strani ZD Lendava tam obratuje sedem zdravnikov. Na sedežu ZD Lendava po njenih navedbah dela pet zdravnikov družinske medicine, vsak med njimi pa ima opredeljenih najmanj 1.000 pacientov, nekateri tudi preko 2.000 pacientov in to ne le iz Občine Lendava temveč iz celotne  UE Lendava in iz drugih območjih. V okviru ZD Lendava dela en zdravnik še v Zdravstveni postaji Turnišče in en v Zdravstveni postaji Dobrovnik.

“Že število opredeljenih za posameznega zdravnika družinske medicine kaže na to, da zdravnika ni mogoče kar tako premestiti  iz enega v drug kraj, saj  je zanj opredeljenih bodisi preko  1000 ali preko 2000 pacientov, ki bi bili tako ali drugače prizadeti zaradi take premestitve,” je še zapisala Požgaijeva.

Vodstvo ZD Lendava torej intenzivno išče rešitev za nastalo situacijo, kar pa do nadaljnjega pomeni, da bo v Črenšovcih delala le ena ordinacija splošne medicine.

M.Z.