V petek še slovesnost

V Beltincih so v petek še slovesno prerezali trak na vhodu v nove prostore, v katerih bo deloval Medgeneracijski center Beltinci, ki so ga v uporabo predali pred kratkim.

Novost v središču Beltincev

V prostorih, za katere je bilo vključno s 193.353,60€, pridobljenih preko razpisov, namenjenih skupno 423.517,43€, bodo v dveh etažah na voljo prostori za namensko delovanje socialnega podjetništva (pisarne, dnevni prostor, sušilnica, delavnica, prostor za proizvodnjo naravne kozmetike, kuhinja, pakirnica, skladišče). Prav tako so bistveno razširili dosedanjo mini trgovinico in vzpostavili trgovino za lokalne kmetijske pridelovalce in predelovalce ter manjše ročne obrtnike.

V Beltincih odprli prenovljen Medgeneracijski center

Poleg razvoja socialnega podjetništva ter profesionalizacije strokovnih nevladnih organizacij bo središče imelo vlogo družabnega pomena, saj se bodo po besedah župana Marka Viraga v pridobljenih dodatnih prostorih na dnevni ravni odvijale družabne, izobraževalne in kulturne aktivnosti, namenjene medgeneracijskemu sodelovanju med starejšimi in mlajšimi generacijami, medsebojnemu prenosu znanj ter ohranjanju kulturne dediščine.

V posebni izjavi za naš portal je Virag dejal, da se z realizacijo tega projekta tudi v centru Beltinec začne nekaj premikati v smer kvalitetne uporabe prostorov, ki so v lasti občine oz. krajevnih skupnosti. “Znotraj tega projekta povezujemo vse generacije, ki bodo na vsebinski ravni imele korist. V prvi vrsti je poudarek predvsem na vsebinah, ki se bodo v prenovljenih prostorih odvijale.”

Konkreten primer Virag navaja že sam otvoritveni program, v katerem so sodelovali otroci iz vrtca, osnovnošolci, dijaki in študenti ter upokojenci. Poleg socialnega podjetja, ki je v prostorih delovalo že do sedaj, se po besedah župana nove pridobitve še posebej veselijo člani dveh upokojenskih društev v občini, ki bodo v zimskem času imeli na voljo prostor za družabne dejavnosti. Ob tem je spomnil še na dejavnosti, ki so bile predstavljene v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine, kjer je bilo veliko govora o prenosu znanj in veščin na mlajše generacije, za kar so v občini z realizacijo tega projekta ustvarili tudi prostorske pogoje.

Na sami slovesnosti je zbrane poleg pozdrava župana nagovoril še direktor Pomurskih lekarn Ivan Zajc, saj so Pomurske lekarne eden izmed partnerjev pri izvedbi projekta, v bodoče pa se bodo v same aktivnosti znotraj centra vključevale predvsem z izobraževalnimi vsebinami s področja zdravja.

Tomaž Rous iz ZRIRAP so.p. Beltinci se je v nagovoru zahvalil vsem, ki so kakorkoli prispevali k realizaciji prenove prostorov, v katerih je do sedaj delovalo socialno podjetje. Vse zainteresirane v lokalni skupnosti je povabil k krepitvi sodelovanja, saj bodo prenovljeni prostori le na ta način upravičili svoj pomen.

Minister za kohezijo dr. Aleksander Jevšek je v nagovoru izpostavil pomen evropskih sredstev za celotno pomursko regijo, saj je v finančni perspektivi, ki je trenutno v zaključni fazi, v Pomurju bilo s strani Evropske unije sofinanciranih nekaj manj kot 500 projektov.

V kulturnem programu so nastopili otroci iz Vrtca Beltinci, Osnovne šole Beltinci, Glasbene šole Beltinci, dijaki in študentje ter pevski zbor beltinskega društva upokojencev.

 

Vrtec Beltinci
Prekmurska banda Glasbene šole Beltinci

M.Z.