Vlada je do podeželja skrajno diskriminatorna 

Minuli petek so se svetniki Občine Ljutomer sestali na 4. redni seji. Poleg proračuna za leto 2023 in kadrovskih zadev so obravnavali še Predlog sprememb pravilnika o plačah, sejninah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, potrdili Aneks k Pogodbi z Prleško razvojno agencijo GIZ ter sprejeli sklep o podelitvi Miklošičeve nagrade in priznanj.

Veliko časa so namenili drugi obravnavi Odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo, ki cene v primerjavi s predhodnim odlokom zvišuje za 40 odstotkov za naselja s kanalizacijo in kar za 60 odstotkov za naselja, ki kanalizacijskega omrežja še niti nimajo. Znesek komunalnega prispevka se bo z novim odlokom zvišal tudi za naselja v KS Železne dveri, ki trenutno nimajo niti asfaltiranih poti, kaj šele kanalizacijskega omrežja.

Občinski svet Občine Ljutomer 2022-26 (foto: ljutomer.si)

Županja Olga Karba je izpostavila, da jih k izenačenju višine komunalnega prispevka na ravni cele občine sili pristojno ministrstvo, sredstev za izenačitev bivalnih pogojev in s tem dejanski razlog za izenačitev višine komunalnega prispevka pa nimajo. To je še eden izmed mnogih primerov, kako aktualna vlada pod vodstvom Roberta Goloba s stanjem na podeželju nima realnega stika in sprejema ukrepe, ki so za občine praktično neuresničljivi in za državljane na podeželju skrajno diskriminatorni.

Žibratova izgubila tožbi?

Večina svetnikov je odlok sicer podprla, ker jih je v to že na prejšnji seji uspel prepričati Blaž Malenšek s podjetja TerraGIS d.o.o. z argumentom, da Ministrstvo za okolje in prostor lahko izvede nadzor varstva zakonitosti do sedaj veljavnega odloka, ki ni v skladu s pravnim redom.

M.Z.