Začenja se kurilna sezona, “Soboška občina” pa že beleži rekorde v onesnaženosti!

Vir:Pixabay

Murskosoboška občina se je po podatkih ARSO (Agencija Republike Slovenije) znašla v ponovnem primežu najonesnaženih mest z nevarnimi prašnimi delci PM-10 v Sloveniji. Zakaj soboška oblast kljub vedenju, da ti hudo načenjajo zdravje ljudi, odreagira le s 5.000 EUR v proračunu (15023003 Ukrepi iz Načrta za kakovost zraka (PM10)) za leto 2017 in 2018, bo moral svojim občanom zagotovo odgovoriti župan Jevšek, saj so pred vrati lokalne volitve!

Do danes že 25 prekomernih koncentracij na merilnem mest “Cankarjeva” in 19 na “Murska Sobota”!

Število prekomernih preseganj dovoljene mejne koncentracije se lahko “zgodi” le 35 krat na leto. Žal se je v murskosoboški občini samo v treh začetnih mesecih v letu 2018, ko je bila kurilna sezona 2017/2018 na vrhuncu, zgodilo kar 25 preseganj na merilnem mestu na območju “Cankarjeve” in 19 na merilnem mestu “M. Sobota” (nameščena merilna naprava pri sedanji Biotehniški srednji šoli Rakičan). Kaj “Sobočance” in obiskovalce mesta čaka v naslednjih mesecih, si lahko seveda le mislimo, nikakor pa se ne smemo sprijazniti s tem, da slabši rezultat dihajo le še v Bolgariji, na Hrvaškem, Poljskem, Cipru in Grčiji. Podrobnejša primerjava rezultatov za občine, ki se soočajo s težavami onesnaženosti, je predstavljena v tabeli ARSO.

Kratkoročno najbolj ogroženi bolniki dihalnih in srčno-žilnih bolezni!

Kratkoročno so najbolj ogroženi tisti, ki trpijo zaradi dihalnih in srčno-žilnih bolezni. Tem se lahko v onesnaženem okolju s prašnimi delci hitro poslabša bolezensko stanje. Toda, tudi dolgotrajna izpostavljenost onesnaženemu zraku pušča zaskrbljujoče posledice. Gre za pojav kroničnih težav z dihanjem, srcem in ožiljem in žal tudi za različna rakava obolenja. Dr. Peter Otorepec z nacionalnega inštituta za javno zdravje pa po zadnjih dognanjih celo opozarja na pojav nevroloških bolezni, kot sta alzheimerjeva ali parkinsonova bolezen.

Zakaj ima torej Občina Murska Sobota, kljub zavedanju, da prej boleha, slabše živi in ji zaradi takšnega stanja okolja predčasno umre kar nekaj “Sobočancev”,  tako mačehivski odnos, da za odpravo težav rezervira le 5.000 EUR proračunskih sredstev (za osveščanje)?

B.P.