“Domovina je ena sama, zato jo nosimo v srcu”, tako ob dnevu državnosti Franc Zagorc, predsednik VSO-Pomurje!

Vir: F-Z

Ob dnevu državnosti, ki ga bomo obeležili v torek, 25.6., se spomini vračajo na dogodke izpred osemindvajset let. Za nekatere Slovenke in Slovence so še tako živi, za mnoge bodo za vedno pomenili zgodovinsko prelomnico. Dobili smo namreč svojo, lastno državo. Dobili? Bolje povedano priborili, zato je še kako pomembno, da nam dnevi 25., 26. in 27.6. za vedno ostanejo zgodovinski, njihovega pomena pa, da ne “hromimo”. 25.6.1991 smo Slovenke in Slovenci dobili svojo državo s sprejetjem deklaracije ob neodvisnosti. Dokument, ki ga je takratna skupščina sprejela skupaj z ustavnim zakonom za uresničitev Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti in je začrtal samostojno, neodvisno in demokratično Republiko Slovenijo. Do razglasitve je prišlo že naslednji dan, 26.6. ko smo Slovenke in Slovenci dvignili svojo lastno zastavo in zapeli svojo himno. Od agresorske vojske JLA smo bili napadeni že naslednji dan, 27.6. in branili in obranili mlado državo v deset dnevni vojni.

O dogodkih izpred osemindvajset let sem spregovoril s Francijem Zagorcem iz Murske Sobote, predsednikom VSO Pomurje-Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, domoljubom, ki se dogodkov zaradi branjenja domovine še kako živo spomni.

Gospod Franc Zagorc, vrniva se v leto 1991, na dni od 25.6. naprej. Takrat ste bili kot uslužbenec Slovenskih železnic službeno aktivirani v obrambo domovine Slovenije. Bili ste na barikadah na železniških prehodih z nalogo zaustaviti napredovanje agresorskih tankov JLA. Bi prosim opisali tiste ključne dni, ki so vam zagotovo ostali v spominu?

Foto: F.Z.

 

Živo se spomnim povelja nadrejenih in naloženih obveznosti. Spomnim se strahu (doma sem imel namreč ženo z dvema mladoletnima hčerama), toda ob velikem pričakovanju ter zanosu, da moramo obraniti našo domovino, neodvisno in samostojno, ki smo jo tako enotno želeli, me je obdajal pogum in nezaustavljiva volja, da naloženo izpolnim z odliko.

 

Se vam je kateri od dogodkov tistih dni še posebej vtisnil v spomin?

Najbolj dogodek raketiranja v Murski Soboti. Tisti, ki smo “bili zraven” vemo, da je bil izbrani cilj napada treh letal JLA tri cisterne s skupno 180.000 litrov etanola za rafinerijo Lendava, skladiščene v BTC M. Sobota. Cisterne smo namreč jaz kot strojevodja, pomočnik, dva premikača in vlakovodja umaknili iz BTC v bližnji gozd. Med tem časom so nas preletela letala agresorja in po drugem preletu izstrelila rakete v bližini vojašnice. Pozneje smo izvedeli, da se je poveljujoči pilot eskadrilje odločil, da ne strelja na nas. Danes vemo, da je v raketiranju blizu vojašnice življenje izgubil vojak, njegovo smrt so namreč potrdili v bolnišnici, 30.6., ko so obravnavali še 25 ranjenih. Toda, v desetdnevni vojni je bilo še mnogo žrtev. V 72 večjih spopadih je naj bi po enih virih umrlo 8 pripadnikov na naši in 39 na strani JLA. Ubitih pa, da je bilo tudi 13 civilistov, predvsem šoferjev in nekaj novinarjev.

Na vojno, ki jo je v noči na 27.6. sprožila agresorska JLA, smo bili pripravljeni. Slednje priča sprejetje proračuna, v katerem smo “rezervirali” del pomembnega denarja, da smo lahko nakupili orožje in se ubranili. Zagotovo pa je obramba države morala biti skrbno načrtovana in pozneje vodena. Se strinjate?

Glede desetdnevne vojne lahko samo povem (kot mnogi drugi), da gre za zgodovinski čudež. Rad bi spomnil, da je bila Slovenija prva napadena država po 2. svetovni vojni, obramba samostojne države pa je bila vodena izredno pametno in skrbno ter strateško odlično načrtovano. Slednje je zagotovo pripomoglo k temu, da je vojna za Slovenijo trajala le deset dni in z mnogo manjšo materialno škodo in žrtvami.

Franc Zagorc, kot predsednik VSO-Pomurje opravljate pomembno poslanstvo, da na mlajše generacije prenašate spomine in zavedanja o naporih in prizadevanjih mnogih Slovenk in Slovencev, da danes lahko živimo v svoji lastni demokratični državi. S katerimi besedami bi dali pomen dnevom, da bi se zavedali njihovega zgodovinskega pomena?

Osamosvojitev, utemeljitev in nastanek lastne državnosti je enkratno, in neponovljivo dejanje, je tisočletni sen naših dedov, ki se je zapisalo v zgodovino slovenskega naroda. Angažma vseh ljudi in politike združene v v koaliciji DEMOS je bil takrat odločilen. Šlo je za politični, varnostni, vojaški, diplomatski, kulturni, gospodarski pa še kakšen angažma. Skupek vseh je dal energijo, brez katere Slovenija danes ne bi bila samostojna in mednarodno priznana država. Tega se moramo zavedati in to sporočilo moramo prenašati med mlajše generacije, da nikoli nikomur več ne pride na misel, da bi ogrozil suverenost Republike Slovenije, naše domovine.

Foto: F.Z.

Franc Zagorc, hvala za prijetno kramljanje in hvala za vašo poslanstvo, ki jo opravljate kot predsednik VSO-Pomurje. 

Hvala tudi vam in dovolite mi, da ob prazniku Dnevu državnosti čestitam Slovenkam in Slovencem v želji, da izobesimo slovensko zastavo in dostojno praznujemo naš praznik. Bog vas živi, Bog živi Slovenijo, našo domovino.

B.P.