Vlada Znanstvenemu in inovacijskemu središču Pomurje še naprej namenja minimalna sredstva

Vlada je na včerajšnji seji sprejela spremembe Sklepa o ustanovitvi javnega raziskovalnega zavoda Znanstveno in inovacijsko središče Pomurje ter ga bo objavila v Uradnem listu Republike Slovenije.

Bivša koalicija pod vodstvom SDS je marca leta 2022 v državnem zboru sprejela zakon o Pomurski akademsko-znanstveni uniji (PAZU), kar je združenju pomurskih akademikov, znanstvenikov, raziskovalcev in umetnikov po dvajsetih letih delovanja omogočilo neposredno financiranje z državnega proračuna.

PAZU pod okrilje države

Vlada Roberta Goloba je po prevzemu oblasti v okviru “čiščenja” uničila tudi ta dosežek prejšnje Janševe vlade. Najprej so se, ne glede na to, da je bil PAZU ustanovljen z zakonom kot neposredni proračunski porabnik, začele pojavljati različne blokade na področju financiranja, pozneje pa je bil PAZU kot pravni subjekt izbrisan iz vseh registrov. Člani PAZU so ne glede na vse v tem času pripravili program dela in finančni načrt, ki sta ob soglasju vlade potrebna za črpanje sredstev iz državnega proračuna.

Vlada udriha po Pomurju z vso silo

Za tem pa se je Golobova vlada z željo po maščevanju lotila tudi Znanstvenega in inovacijskega središča Pomurje, saj je tej, edini tovrstni instituciji v Pomurju, v finančnem načrtu Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) zmanjšala sredstva iz predvidenih 1.600.000€ v letih 2022 in 2023 na do 150.000 evrov za leto 2022 in do 300.000 evrov za leto 2023.

Slavinec: “V kolikor bi se topla voda nahajala pod Ljubljano, bi zakonodaja bila drugačna”

S takim zaničevalnim odnosom do Pomurja aktualna koalicija strank Gibanje Svoboda, SD in Levica nadaljuje, saj je javnemu raziskovalnemu zavodu Znanstveno in inovacijsko središče Pomurje to minorno financiranje podaljšala tudi za leto 2024. Čiščenje vsega koristnega, kar je naredila bivša Janševa vlada, še ni zaključeno.

M.Z.