Dvig minimalne plače bo pustil posledice, ki se jih Golobova vlada še ne zaveda

Novi znesek minimalne plače je za 100 evrov višji in bo po novem 878€ neto. Gre za enega večjih dvigov minimalne plače v zadnjem obdobju. Tako je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti po prejemu decembrskih podatkov o letni inflaciji določilo s sklepom o minimalni plači.

Življenjski stroški so se v preteklem letu zaradi inflacije občutno podražili, kar so najbolj občutili prejemniki najnižjih plač in pokojnin. Ob dvigu minimalne plače je vlada pred novim letom poskrbela tudi za dvig plač v javnem sektorju, sedaj pa še z dodatkom razveselila sodnike in tožilce, ki bodo od januarja naprej prejemali 600€ dodatka.

Na podlagi davčne zakonodaje pa bodo z novim letom nižja neto izplačila prejeli vsi zaposleni v Sloveniji. Golobova vlada je namreč dobesedno povozila zakon o dohodnini, ki ga je v smeri izboljšanja gospodarskih pogojev sprejela bivša Janševa vlada. Več kot očitno je, da aktualna vlada skrbi predvsem za svojo volilno bazo: javni sektor, sodstvo, sindikati.

Zaradi zvišanja minimalne plače se bodo razmerja med zaposlenimi dodatno porušila. Dogovorjeni višji izhodiščni 26. plačni razred za pomočnice vzgojiteljic ob zvišanju minimalne plače pomeni, da bodo pomočnice vzgojiteljic še vedno prejemale minimalno plačo, razliko pa bodo v primeru, da občine ne bodo mogle zagotoviti sredstev, plačali starši.

Stroški delodajalcev se bodo zaradi povišanja (bruto) minimalne plače povišali za 8,46%. Predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik ocenjuje, da vsak dvig plač uničuje celotna razmerja v državi in nagrajuje tiste, ki so najbolje plačani. Po njegovem mnenju gre za populistične poteze, ki nikakor ne bodo uredile plačnih nesorazmerij. Po besedah Pečečnika je odnos vlade do gospodarstva in vseh, ki nekaj ustvarjajo, katastrofalen, zato je logiko trdnega socializma treba zaključiti.

M.Z.