Predsednik države Borut Pahor je v sredo, 9. 2. 2022, razpisal odlok, po katerem se bodo državnozborske volitve izvedle 24. aprila. Neuradna kampanja že poteka, medijski napadi na posamezne kandidate pa tudi.

Da so prihajajoče volitve, ki bodo potekale v času pandemije, izjemno pomembne, ni potrebno izgubljati besed. Kampanje uveljavljenih političnih strank so že v polnem teku. V 21. stoletju kampanja ne poteka več le preko pisnih glasil ali televizije, temveč predvsem po spletu. V skladu s tem imajo vsi resni kandidati tudi račune na najbolj priljubljenih socialnih omrežjih (Facebook, Twitter, Instagram), s katerimi privabljajo potencialne volivce. Socialna omrežja omogočajo hiter in jasen kontakt z množicami ljudi, brez vmesnih »posrednikov«.

Objave kandidatk in kandidatov so že same po sebi javne, včasih pa se zgodi tudi to, da mediji ob objavah njim ne najbolj všečne politične opcije, pričnejo z medijsko gonjo.

Natanko to se je pripetilo evidentirani kandidati stranke SDS Simoni Himelrajh. Himelrajhova je kandidatka v 6. in 8. volilnem okraju, Radenci-Radgona.  Na spletnem omrežju Twitter https://twitter.com/simonahimelrajh/status/1490322329993457668?s=21  je objavila citat »Ne sprašuj, kaj bo zate storila domovina. Vprašaj, kaj lahko sam storiš zanjo«. Gre za znane besede, ki smo jih v različnih oblikah in prevodih v preteklosti že večkrat opazili. Že preprosta objava je povzročila, da se je pod njo objavilo morje anonimnih komentarjev, pozornost pa je segla vse do slovenskega medija Svet24, ki je o domnevnem »plagiatu« spisal cel članek.

Omenjene besede je prvotno že v 1. stoletju pr. Kr. povedal znani rimski mislec Cicero. Ta je tudi povedal, da je besede prevedel in povzel po enem od tekstov Platoja. Plato je v njem govoril o odnosu človeka do države. Ker je Cicero citat napisal v latiščini, ne gre za dobeseden prevod.

V nam bližjem sodobnem času je besede pri svoji inavguraciji uporabil 35. predsednik Združenih držav Amerike, John F. Kennedy. Ta je svoj govor pripravljal s svojim piscem besedil, Tedom Sorensenom. V letih po tem so ameriški mediji iskali »resnico« o pretekli uporabi tega citata. Washington Post je tako leta 2006 ugotovil, da sta Oliver Wendell Holmes Jr. in Warren G. Harding podobne besede uporabila na republikanski konvenciji leta 1916. Warren Harding je bil 29. predsednik ZDA, položaj pa je zasedal med letoma  1921 in 1923 (https://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/06/02/AR2006060201406.html).

Svet24 (https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/6203d6a74104f/sds-si-svoje-misli-rada-sposoja-pri-zahodnih-levicarjih) je v svojem članku z naslovom »SDS si svoje misli rada sposoja pri zahodnih levičarjih« zapisal tudi, da bi naj predsednik stranke Janez Janša pred leti »ukradel« besede od »levičarja« Bena Carsona. Novinar L. T. je ob tem storil napako. Ben Carson je namreč republikanec, ki je bil nekaj časa del kabineta bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Kot vidimo na tem primeru, so napake nekaj človeškega in se znajo hitro pripetiti.

Članek v Svet24 (foto: posnetek zaslona, 10. 2. 2022)

V Slovarju slovenskega knjižnega jezika je plagiat definiran kot nekaj kar je »prepisano, prevzeto od drugod in objavljeno, prikazano kot lastno«. Med sinonimi se omenja tudi izraz »duhovna tatvina«. Ali je torej uporaba citata, ki ima več kot dve tisočletji zgodovine uporabe, zares »plagiat« ali celo »kraja«, naj presodi vsak sam.

V primeru objave Himelrajhove gre predvsem za odvračanje pozornosti od bistva objave. Vprašati se moramo, kaj je pomembnejše: članki o že tolikokrat uporabljenem citatu, ali dejanski programi kandidatov in strank, ki bodo odločali o prihodnosti vseh nas.

C. U.