V anketi Slovenskih novic se je izkazalo, da 68 odstotkov vprašanih stavke ne podpira

Danes poteka splošna stavka zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, s katero naj bi opozorili na neustrezno vrednotenje dela. Šole in vrtci so po večini zaprti, na fakultetah ni pedagoškega in raziskovalnega procesa. Za najmlajše, katerih starši nimajo druge možnosti, je organizirano varstvo.

Nekateri vzgojitelji in učitelji so se odločili, da bodo danes ne glede na večinsko izglasovano stavko opravljali svoje delo. Večina od teh se z mnenjem glavnega sindikalista ne strinja, saj vedo, da so današnji stavkajoči v večini žrtve Štrukljeve predvolilne kampanje. Čas za pogovore bi po mnenju mnogih bil primernejši po volitvah. Prenekateri učitelj se ni želel izpostavljati in je v službo prišel, v času od 7:00-15:00 ure pa opravljal tako imenovano drugo delo, ki ga je poleg izvajanja pouka na pretek.

Po številnih odpadlih urah zaradi karanten in drugih vzrokov v času epidemije sedaj ni čas za stavko. Zanimivo je to, da so zagovorniki današnje stavke, na čelu z glavnim tajnikom SVIZ-a Branimirjem Štrukljem, pred letom dni kritizirali vladne ukrepe za zajezitev epidemije, smilili so se jim lačni otroci brez toplega obroka v šoli, smilili so se jim starši brez možnosti varstva za svoje otroke in podobno. Stavkajo kljub temu, da je država namenila sredstva za dodatno plačilo nadomeščanja pedagoških ur v času epidemije. Vsi so nasprotovali spremembi davčne zakonodaje in razbremenitvi plač, s katero bi se neto izplačilo pri VSEH zaposlenih v vzgoji in izobraževanju zvišalo.

Glavni tajnik SVIZ-a je tudi večni nasprotnik Janeza Janše in goreč podpornik stranke Levica, na katere listi je kandidiral na prejšnjih državnozborskih volitvah. Zaradi majhnega števila glasov seveda ni bil izvoljen. V oči bode dejstvo, da člani SVIZ-a, po večini z univerzitetno izobrazbo, tega ne opazijo.

Do tistih, ki danes ne stavkajo, je bil kritičen tudi nekdanji šolski minister Jernej Pikalo. Zapisal je, da gre za zaposlene na “vladnih šolah”, napolnjenih z denarjem davkoplačevalcev, ki ne premorejo solidarnosti z ostalimi zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju. S tem je seveda s prstom kazal na zasebne šole, pred tem, da so danes povsem običajno izvajali pouk tudi na nekaterih javnih šolah, pa si je kratko malo zatisnil oči.

C. U.