Bankirji, ki so “želi” kreditojemalce v frankih, dobili prvo zaušnico od sodišča!

Če se je pred kratkim veselilo mnogo kreditojemalcev “v frankih”, saj se je vrednost švicarskega franka v primerjavi z evrom občutno znižala, se sedaj lahko še bolj veselijo. Prvostopenjsko sodišče je namreč v primeru enega izmed pritožnikov razsodilo, da je pogodba, ki jo je tožnik sklenil z Unicredit banko nična. Sodišče v svoji obrazložitvi kot ključno navaja argument, da iz pogodbe ni možno niti približno določiti zneska dolga, ki ga bo plačal kreditojemalec v pogodbenem času. Tveganje je torej veliko in popolnoma na strani kreditojemalca, je zapisalo še sodišče.

Sodišče še navaja: Banka bi morala vedeti (in je vedela), da se bo frank v primerjavi z evrom krepil!

Sodišče je v svoji obrazložitvi tudi zapisalo, da “so bankirji” vedeli, da bo prišlo do krepitve franka, vso tveganje (povečane obveznosti) pa so v pogodbi prenesli na kreditojemalca. Ključno tudi je, da v času nastanka pogodbe banka s prihodnjimi tveganji ni seznanila kreditojemalca. Če bi tožnik v času pogodbe bil seznanjen s takšnimi tveganji (“Banka bi morala vedeti, da v daljšem časovnem obdobju obstaja precej velika verjetnost, da bo prišlo do večjih sprememb v gospodarstvu ali na trgih, kar se bo lahko odražalo tudi v večjih spremembah vrednosti valut ali referenčne obrestne mere,in bi morala to tudi tožniku pojasniti”), bi vsekakor lahko sprejel drugačno odločitev.

Sodišče odločilo, da je sklenjena pogodba med kreditodajalcem (v obravnavanem primeru Unicredit banka) in kreditojemalcem NIČNA!

Razsodbe prvostopenjskega sodišča se še posebej veseli predsednica Združenja Frank (to je bilo zaradi ignorance bank in vlade ustanovljeno v januarju 2015), ki je s svojimi člani vložila veliko energije, predvsem pa tudi pobud, da so stekli postopki za sprejetje Zakona o razmerjih med dajalci kreditov in kreditojemalci glede kreditov v švicarskih frankih, so zapisali na portalu cekin.si. Seveda pa sodba še ni pravnomočna, zato bo zanimiva odločitev Unicredit banke (in ostalih bank) v prihodnje in tudi sprožitev tožb tistih, ki se za takšno odločitev še niso opogumili. Trenutno je na sodiščih še kakšnih 80 vloženih tožb (od cca. 16.000 kreditojemalcev, ki so najeli kredite v frankih).

Naj spomnimo, da sta za Združenje Frank pravno mnenje pripravila ugledna nekdanja ustavna sodnika dr. Boštjana M. Zupančič (ta je bil še 18 let sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice) ter dr. Ciril Ribičič).

Uredništvo

 • Terminator

  Ko so najemali kredite so bili vsi pametni in se hvalili kako imajo nižje obroke,zdaj ko so se pa povečali pa jokcajo po sodiščih.Sami so si krivi ko so tvegali in to so dobro vedeli,jih nekaj takšnih osebno poznam.

  • šmentanamuha

   Tako se mi nekako zdi, da jim privoščiš. To res ni lepo. Spomni se, kako so nas množično nategnili z delnicami KBM, kar nam verjetno tudi privoščiš. Dejstvo je, da so bankirjih v obeh primerih vedeli, kaj se bo zgodilo in so tako zlorabili notranje informacije in nevednost (neveščost) navadnih občanov, ki so hoteli samo dobro naložiti svoj denar, v nekaj bolj stabilnega. To pomeni, da so razmišljali kot dobri gospodarji in ne kot hazarderji, kar je velika razlika. In ti jim to privoščiš. Sramuj se.
   Da so bankirji v primeru KBM vedeli, da bo vrednost delnic padla, se mi je posvetilo sicer šele, ko je bilo prepozno. V tistem trenutku sem tudi dojela, zakaj so omejili nakup na 11 delnic na posameznika. KER SO VEDELI!. Ker bi lahko prišlo do katastrofe, ker so bili nekateri pripravljeni v delnice KBM vložiti vse svoje prihranke, ker so banki ZAUPALI!
   Podoben primer je tudi vlaganje v steber 2, ki ga je mislim da takratni minister ali predsednik vlade Anton Rop na veliko propagiral. Če ste pozorno sledili, so pred kratkim to plačevanje popolnoma razveljavili kot možen dokup ali povečanje penzije, denarja pa seveda niso vrnili. Po domače povedano, kdor je vplačeval v steber 2, se je obrisal pod nosom za denar in za večjo penzijo.
   Zdaj pa se smej. Kako malo potrebuje človek @terminator, da je srečen – nesrečo drugega.